Angelos Orfanakos

Κάτω Φλαμπούρι: Κλασική

Αποποίηση ευθυνών

Καμία εγγύηση δεν δίνεται για την εγκυρότητα ή την ακρίβεια των πληροφοριών σε αυτή τη σελίδα. Οτιδήποτε σας συμβεί αξιοποιώντας μέρος ή το σύνολο των πληροφοριών αυτών είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Την 5/11/2012 σκαρφαλώσαμε την πρώτη μας παραδοσιακή διαδρομή μετά τη σχολή. Πρόκειται για την “Κλασική” (VI, 100 m) στο Κάτω Φλαμπούρι της Πάρνηθας. Η διαδρομή ανοίχτηκε την 22/11/1953 από τους Γ. Μιχαηλίδη - Γ. Τσαμακίδη - Δ. Λιάγκο - Π. Ιδοσίδη και είναι η παλαιότερη στο Φλαμπούρι και μία από τις παλαιότερες στην Αττική.

Πρόσβαση

Το μονοπάτι ξεκινάει στην οδό Φλωρίνης στους Θρακομακεδόνες και συγκεκριμένα απέναντι ακριβώς από σπίτι με αριθμό 18. Χρειάζεται προσοχή διότι σχεδόν από την αρχή διακλαδώνεται (αριστερά ή ευθεία) και εμείς πρέπει να πάμε αριστερά.

Ύστερα από 20 λεπτά ανηφόρας φτάνουμε κάτω από χαρακτηριστική σπηλιά η οποία φαίνεται και από τον δρόμο. Αφού βάλουμε κράνος, κατηφορίζουμε ελαφρώς και φτάνουμε στη κορυφή μικρού πύργου όπου απαιτείται εύκολη καταρρίχηση. Περνάμε σάρα και στη συνέχεια φθάνουμε σε χαρακτηριστική κόψη πάνω στην οποία κινείται η διαδρομή.

Εκτιμώμενος χρόνος: 40 λεπτά

Τα αρχικά των ανοίξαντων και η ημερομηνία χαραγμένα στη βάση της διαδρομής...
Τα αρχικά των ανοίξαντων και η ημερομηνία χαραγμένα στη βάση της διαδρομής…

1η σχοινιά (IV, 20 m, 1p, *p)

Στην πρώτη σχοινιά
Στην πρώτη σχοινιά

Η πρώτη σχοινιά είναι η πιο εύκολη και κινείται σε κόψη (IV). Δεν έχει μόνιμες ασφάλειες εκτός από ένα σκουριασμένο καρφί στη μέση της. Στο ρελέ υπάρχει μία πλακέτα και ένα σκουριασμένο καρφί (μάλλον καλύτερο από το προηγούμενο).

2η σχοινιά (V, 45 m, 6*, **)

Η δεύτερη σχοινιά είναι αισθητά πιο δύσκολη και κινείται σε δίεδρα (V). Έχει 6 πλακέτες, αλλά η τοποθέτηση ασφαλειών ενδιάμεσα είναι απαραίτητη. Το ρελέ (2 πλακέτες με κρίκο) είναι κρυμμένο πίσω από μεγάλο βράχο στον οποίο φτάνουμε από αριστερά.

3η σχοινιά (VI, 35 m, 3*, **)

Στο δίεδρο της τρίτης σχοινιάς
Στο δίεδρο της τρίτης σχοινιάς

Η τρίτη σχοινιά αρχικά κινείται σε εντυπωσιακό δίεδρο (IV) το οποίο είναι ασφαλισμένο με δύο πλακέτες. Μετά το δίεδρο μπορούμε να συνεχίσουμε σε ελαφρώς αρνητικό πέρασμα (VI, πλακέτα) και να βγούμε στο ρελε (2 πλακέτες με κρίκο) ή να κατευθυνθούμε δεξιά ακολουθώντας τη γνήσια χάραξη της διαδρομής και να κάνουμε δικό μας ρελέ. Εμείς κάναμε το πρώτο. Αν αποφασίσετε να κάνετε το δεύτερο, να ξέρετε ότι υπάρχουν σαθρά.

Επιστροφή

Η επιστροφή γίνεται με περπάτημα από την κόψη Φλαμπουρίου μέχρι τη βάση της διαδρομής (περίπου 40 λεπτά) ή με 2 ραπέλ (R3-R2, R2-βάση). Αν κάνετε ραπέλ, πρέπει να έχετε σχοινιά 60 m και να φροντίσετε να κατέβετε από τον αρνητικό τοίχο που βρίσκεται δεξιά της διαδρομής, αλλιώς το σχοινί μπορεί να μη σας φτάσει.

Εγγραφή

Αποποίηση ευθυνών

Καμία εγγύηση δεν δίνεται για την εγκυρότητα ή την ακρίβεια των πληροφοριών σε αυτή τη σελίδα. Οτιδήποτε σας συμβεί αξιοποιώντας μέρος ή το σύνολο των πληροφοριών αυτών είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Στείλε το σχόλιό σου