Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου: πεζοπορική διάσχιση

Ένα από τα καλά του γύρου του Mont Blanc που πραγματοποιήσαμε το 2015 είναι ότι μας άνοιξε τα μάτια ως προς το τι είναι εφικτό με σωστή οργάνωση, προετοιμασία και υπομονή.

Για το 2016 αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μία ανάλογου μεγέθους διάσχιση του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου—ένα από τα πιο όμορφα, εντυπωσιακά και παρθένα μέρη της Ελλάδας.

Η διάσχιση

Μερικά στοιχεία για τη διάσχιση:

Περισσότερες πληροφορίες για το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του φορεά διαχείρισης.

Οδηγοί και χάρτες

Για το Ζαγόρι υπάρχει ο πολύ καλός οδηγός Τα Μονοπάτια του Ζαγορίου (2005) των εκδόσεων Κριτική. Η ψηφιακή έκδοση (PDF) είναι φθηνότερη και μπορεί να περαστεί σε κινητό, γλιτώνοντας βάρος.

Για την Τύμφη, τον Σμόλικα και τη Βάλια Κάλντα υπάρχει ο αγγλόφωνος οδηγός The Mountains of Greece (2006) των εκδόσεων Cicerone. Και αυτός διατίθεται σε φθηνότερη ψηφιακή έκδοση (EPUB).

Στο πεδίο είχαμε τους τρεις σχετικούς πεζοπορικούς χάρτες κλίμακας 1:50.000 των εκδόσεων Ανάβαση: Ζαγόρι, Γράμος - Σμόλικας - Βόιο - Βασιλίτσα και Βάλια Κάλντα. Και οι τρεις είναι διαθέσιμοι σε ψηφιακή έκδοση, αλλά για λόγους χρηστικότητας και ασφάλειας (δεν χρειάζονται μπαταρία) προτιμήσαμε την έντυπη.

Τέλος, είχαμε σε δύο συσκευές GPS Garmin περασμένα τα προγραμματισμένα GPX track της ημέρας και τον εξαιρετικό δωρεάν χάρτη Ελλάδας του OpenStreetMap. Εναλλακτικά, μπορεί να επιτευχθεί κάτι ανάλογο με την εφαρμογή Wikiloc σε κινητά iPhone και Android, εγκαθιστώντας τον offline χάρτη Ελλάδας (πάλι του OpenStreetMap). Για να ακολουθήσει κανείς φορτωμένα track στην εφαρμογή υπάρχει μία μικρή χρέωση με τη μορφή συνδρομής.

Κατάλληλη εποχή

Επειδή σε αρκετά μέρη η διαδρομή κινείται σε απότομο ή/και απόκρυμνο έδαφος και διασχίζει αρκετά ρέματα και ποτάμια, είναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι. Ιούνιο τα νερά ενδέχεται να είναι πολλά και ορμητικά. Αύγουστο να απουσιάζουν εντελώς (π.χ. στο Φαράγγι του Βίκου). Η πιο ιδανική περίοδος ίσως είναι ο Ιούλιος, αλλά αυτό διαφέρει ανάλογα με τις χιονοπτώσεις και τις βροχές του προηγούμενου χειμώνα.

Ανεξαρτήτως μήνα, όλο το καλοκαίρι χρειάζεται προσοχή στις καλοκαιρινές μπόρες που είναι συχνές στα ορεινά της περιοχής.

Άγρια ζωή και τσοπανόσκυλα

Δεν συναντήσαμε λύκο ή αρκούδα. Τσοπανόσκυλα συναντήσαμε μόνο στον Σμόλικα και στη Βάλια Κάλντα. Στον Σμόλικα τα κοπάδια συνοδεύονταν από βοσκούς που περιόριζαν τα σκυλιά. Μόνο στη Βάλια Κάλντα είχαμε απρόοπτο όταν βγήκαμε ξαφνικά κοντά σε στάνη χωρίς βοσκό και μας την “πέσανε” 4-5 τσοπανόσκυλα, κρατώντας όμως απόσταση (περισσότερα παρακάτω).

Φαγητό

Ως φαγητό διαδρομής είχαμε για κάθε μέρα 3-4 μπάρες, ξηρούς καρπούς καθώς και αλμυρά κράκερς. Οι όποιες προμήθειες καλό είναι να γίνουν μαζικά πριν την αναχώρηση γιατί λίγοι ενδιάμεσοι σταθμοί έχουν παντοπωλεία.

Πρωινό τρώγαμε στο εκάστοτε κατάλυμα, με εξαίρεση την Κόνιτσα και το Μέτσοβο όπου αγοράσαμε κάτι από παντοπωλείο ή/και φούρνο. Μεσημεριανό δεν τρώγαμε αφού περπατούσαμε. Βραδινό τρώγαμε σε εστιατόριο/ταβέρνα μόλις φτάναμε στον εκάστοτε προορισμό (περισσότερα στην περιγραφή της κάθε διαδρομής).

Νερό

Για τη διαδρομή κουβαλούσαμε 2-3 λίτρα νερό. Στα χωριά υπάρχουν σχεδόν πάντα πηγές/βρύσες. Δεν ισχύει όμως το ίδιο ψηλά, στα βουνά, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες δεν υπάρχει νερό. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει έχουμε προμηθευτεί αρκετό από την αρχή.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν αρκετά ρέματα και ποτάμια, είναι άγνωστο όμως κατά πόσο το νερό σε αυτά είναι πόσιμο. Εμείς επιλέξαμε να μη το ρισκάρουμε καθώς μία γαστρεντερίτιδα θα έβαζε πρόωρο τέλος στη διάσχιση. Αν παρόλα αυτά υπάρχει ανάγκη για κατανάλωση νερού άγνωστης ποιότητας, καλό είναι πρώτα να έχει απολυμανθεί π.χ. με χρήση κατάλληλων σταγόνων ή βράσιμο.

Κόστος

Στο κόστος περιλαμβάνεται η διαμονή σε καταλύματα, το βραδινό φαγητό, το πρωινό (εφόσον δεν προσφέρεται από το κατάλυμα), οι μετακινήσεις (βενζίνη, διόδια, ταξί) και οι προμήθειες από παντοπωλεία. Σε μας βγήκε γύρω στα 370 €/άτομο.

Μετακίνηση

Άφιξη στην αρχή (Πάπιγκο)

Ξεκινήσαμε τη διάσχιση από το χωριό Πάπιγκο στο Ζαγόρι. Από Ιωάννινα για Πάπιγκο υπάρχει ΚΤΕΛ, το καλοκαίρι όμως τα δρομολόγια είναι περιορισμένα και ενδέχεται να μη βολεύουν. Με ραδιοταξί η χρέωση είναι 80 €.

Γενικά βολεύει να αφήσουμε το αμάξι κοντά στον σταθμό των ΚΤΕΛ έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε Ιωάννινα (και επομένως στο αμάξι) από κάποιο χωριό με ΚΤΕΛ.

Μετάβαση από Κόνιτσα σε Παλιοσέλι

Πήραμε (αγοραίο) ταξί από Κόνιτσα με χρέωση 30 € και σε 45 λεπτά ήμασταν Παλιοσέλι.

Επιστροφή από το τέλος (Μηλιά, Μέτσοβο)

Ολοκληρώσαμε τη διάσχιση στο χωριό Μηλιά, κοντά στο Μέτσοβο. Καλέσαμε ταξί από Μέτσοβο για Μέτσοβο και κόστισε 15 €. Την επόμενη μέρα ήταν Σάββατο και είχε μόνο ένα δρομολόγιο ΚΤΕΛ για Ιωάννινα στις 15:00. Για να μη χάσουμε όλη τη μέρα περιμένοντας, πήραμε ξανά ταξί και κόστισε 35 €.

Απαραίτητος εξοπλισμός

Μαζί με το νερό, τα σακίδιά μας ζύγιζαν περίπου 10 kg.

Κάποια από τα πράγματα που πήραμε μαζί και θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα:

Η διαδρομή σε ημέρες

Πραγματοποιήσαμε τη διάσχιση σε 8 ημέρες (7 περπάτημα), με μία μέρα ξεκούρασης (5η) στην Κόνιτσα. Ιδανικά, θα θέλαμε τη μέρα ξεκούρασης νωρίτερα (4η).

1η μέρα - Ζαγόρι: Πάπιγκο - Πηγές Βοϊδομάτη - Φαράγγι Βίκου - Γεφ. Μίσιου - Γεφ. Κόκορου - Γεφ. Πλακίδα - Γεφ. Κοντοδήμου (Κήποι) - Κουκούλι

Σημείωση: Υπάρχει ένα διάστημα στο φαράγγι που είναι στενό και η καταγραφή στο GPS δεν είναι καλή. Για τον λόγο αυτό τα νούμερα πάνω δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αν έχουμε κλείσει διαμονή στο Κουκούλι, έχουμε δύο επιλογές: Η μία είναι να ακολουθήσουμε το αριστερό ανηφορικό μονοπάτι που βγάζει απευθείας στο Κουκούλι, γλιτώνοντας 3.2 km. Η άλλη είναι να συνεχίσουμε ευθεία και να πάμε στο Κουκούλι μέσα από τους Κήπους, περνώντας στο μεταξύ από 3 παραδοσιακά γεφύρια της περιοχής. Εμείς συνεχίσαμε ευθεία.

Αν έχουμε κλείσει διαμονή στους Κήπους βολεύει γιατί για την επόμενη μέρα υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο Καπέσοβο. Αντίθετα, από Κουκούλι όπου μείναμε δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποιο μονοπάτι, οπότε αναγκαστήκαμε να καλύψουμε μεγάλη απόσταση σε άσφαλτο.

Διαμονή: Ξενώνας του Νικόλα - Όμορφα δωμάτια—δυστυχώς μικρά για 4 άτομα. Καλό πρωινό. Καλό WiFi. Σχετικά φθηνό. Προτείνεται!

Φαγητό: Ο Βικογιατρός - Καλό φαγητό και τιμές. Προτείνεται!

Νερό: Υπάρχει πηγή λίγο πιο πάνω από τον Βικογιατρό.

Προμήθειες: Θα πρέπει να τις έχουμε κάνει από Ιωάννινα.

2η μέρα: Κουκούλι - Καπέσοβο - Σκάλα Βραδέτου - Βραδέτο - Αυγερινός - Μέγας Λάκκος - Λούτσα Ρομπόζι - Ξερόλιμνη - Καταφύγιο Αστράκας

Η μέρα ξεκινάει κάπως άχαρα αφού, λόγω απουσίας μονοπατιού που να συνδέει τα δύο χωριά, πρέπει να καλύψουμε την απόσταση μέχρι Καπέσοβο από την άσφαλτο.

Διαμονή, φαγητό, νερό: Καταφύγιο Αστράκας - Καταφύγιο-πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. Λίγο ακριβό. WiFi μόνο για το προσωπικό.

Προμήθειες: Θα πρέπει να τις έχουμε κάνει από Ιωάννινα.

3η μέρα - Τύμφη: Καταφύγιο Αστράκας - Κορυφή (Γκαμήλα) - Νταβάλιστα - Μονή Στομίου - Αωός - Κόνιτσα

Διαμονή: Ξενώνας Γερακοφωλιά - Καθαρό και φθηνό. Κακό WiFi.

Φαγητό: Καπνισμένο Τσουκάλι - Καλό μαγειρευτό φαγητό, καλές τιμές. Προτείνεται!

Νερό: Αγοράσαμε εμφιαλωμένα μπουκάλια γιατί υπήρχαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο δίκτυο ύδρευσης.

Προμήθειες: Super market Νικολόπουλος - Ικανοποιητική ποικιλία στο κέντρο της Κόνιτσας.

4η μέρα - Τραπεζίτσα: Κόνιτσα - Ασπροχώματα - Κορυφή - Αημηνάδια - Κόψη - Αγ. Βαρβάρα - Κόνιτσα

Η Τραπεζίτσα είναι ένα κατάφυτο και σχετικά άγνωστο βουνό πάνω από την Κόνιτσα. Αν και μόλις ξεπερνάει τα 2000 m, έχει μία ιδιαιτερότητα που σπάνια συναντάται στα ελληνικά βουνά: τα δέντρα του δάσους της σταματούν λίγα μέτρα πριν την κορυφή και πολύ πιο πάνω από τη συνηθισμένη αλπική ζώνη! Αυτό καθιστά την πεζοπορία εφικτή τόσο τις ζεστές ημέρες (υπάρχει σκιά) όσο και τις ελαφρώς βροχερές (οι σταγόνες σταματούν στα δέντρα).

Η πορεία της ημέρας είναι κυκλική με αφετηρία και προορισμό την Κόνιτσα. Ακολουθεί την κλασική ανάβαση στην κορυφή και επιστρέφει μέσω της κόψης που βρίσκεται πάνω από τον Αωό, πραγματοποιώντας μία ολοκληρωμένη—αλλά αρκετά επίπονη—διάσχιση.

Διαμονή: Ξενώνας Γερακοφωλιά - Καθαρό και φθηνό. Κακό WiFi.

Φαγητό: Ψησταριά Τόρης - Καλό φαγητό και τιμές. Προτείνεται!

Νερό: Αγοράσαμε εμφιαλωμένα μπουκάλια γιατί υπήρχαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο δίκτυο ύδρευσης.

Προμήθειες: Super market Νικολόπουλος - Ικανοποιητική ποικιλία στο κέντρο της Κόνιτσας.

5η μέρα - Σμόλικας: Παλιοσέλι - Καταφύγια - Δρακόλιμνη - Κορυφή - Μόσια - Σαμαρίνα

Η πορεία της ημέρας είναι μία διάσχιση του Σμόλικα με αφετηρία το Παλιοσέλι και προορισμό τη Σαμαρίνα, το τρίτο ψηλότερο ορεινό χωριό της Ελλάδας. Ενδιάμεσα περνάει από τα δύο καταφύγια, τη Δρακόλιμνη, την κορυφή και τη Μόσια.

Σε αντίθεση με τα βουνά και τα μέρη που προηγήθηκαν, ο Σμόλικας μοιάζει κάπως πιο ουδέτερος και αδιάφορος, παρόλο που είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο. Στην πορεία που ακολουθήσαμε το “σκηνικό” μετά την κορυφή είναι ο ορισμός αυτού που λέμε “κρανίου τόπος”. Την κατάσταση σώζουν κάπως τα απότομα γκρέμια αμέσως μετά την κορυφή (Μόσια), κάποια μοναχικά υπεραιωνόβια μαυρόπευκα που συναντάμε αργότερα και ένα όμορφο δάσος πριν τη Σαμαρίνα.

Διαμονή: Ξενώνας Κυπαρίσση - Μικρά δωμάτια, όχι τόσο καθαρά. Σχετικά καλό πρωινό. Μέτριο WiFi. Προτιμήστε κάτι άλλο.

Φαγητό: Γερο-Σμόλικας - Μέτριο φαγητό, καλές τιμές. Λειτουργεί και ως ξενώνας.

Νερό: Υπάρχει βρύση στην πλατεία του χωριού και στο προαύλιο της εκκλησίας της Μεγάλης Παναγιάς.

Προμήθειες: Υπάρχει μικρό περίπτερο στην πλατεία.

6η μέρα: Σαμαρίνα - Άγιος Σωτήρας - Δίστρατο - Βοβούσα (μονοπάτι E6)

Η πορεία της ημέρας αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6. Ξεκινάει από Σαμαρίνα και, μέσα από το Δίστρατο, καταλήγει στη Βοβούσα και την καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βάλια Κάλντα. Πρόκειται για τη μέρα με τα περισσότερα χιλιόμετρα—με διαφορά. Υπήρξε για όλους μας προσωπικό ρεκόρ για τα πιο πολλά χιλιόμετρα που είχαμε ποτέ κάνει σε μία μέρα.

Διαμονή, φαγητό, νερό: Παραδοσιακός Ξενώνας Βωβούσα - Καθαρό, φθηνό, ευρύχωρο. Καλό φαγητό. Κακό WiFi. Ο ιδιοκτήτης είναι λίγο ιδιαίτερος.

Προμήθειες: Θα πρέπει να τις έχουμε κάνει από Κόνιτσα.

7η μέρα - Βάλια Κάλντα: Βοβούσα - Αρκουδόρεμα - Ρέμα Σαλατούρας - Μηλιά Μετσόβου (μονοπάτι Ε6)

Η πορεία της ημέρας αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6. Βρισκόμαστε στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βάλια Κάλντα (“ζεστή κοιλάδα”)—ίσως ένα από τα πιο όμορφα και παρθένα μέρη στην Ελλάδα. Από την Βοβούσα κινούμαστε παράλληλα με τον Αωό, στη συνέχεια μπαίνουμε στο Αρκουδόρεμα και μετά από το ρέμα Σαλατούρας και ένα δίκτυο από χωματόδρομους καταλήγουμε στη Μηλιά Μετσόβου.

Εναλλακτικά, από το Αρκουδόρεμα μπορούμε να μη συνεχίσουμε προς το ρέμα Σαλατούρας, αλλά να ανεβούμε στις αλπικές λίμνες Φλέγγα και στη συνέχεια από το Μαυροβούνι να πέσουμε στην τεχνητή λίμνη πηγών Αωού και μέσω άσφαλτου να καταλήξουμε στο Μέτσοβο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο καιρός να είναι καλός διότι η πορεία κινείται σε κορυφογραμμή και σε περίπτωση καταιγίδας ο κίνδυνος κεραυνών είναι μεγάλος. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίσαμε να μην την ακολουθήσουμε.

Διαμονή: Αστέρι Μετσόβου - Καθαρό, φθηνό και κοντά στο κέντρο. Μέτριο WiFi.

Φαγητό: Το Κουτούκι του Νικόλα - Καλό φαγητό και τιμές, εξυπηρετικό προσωπικό, ωραίος χώρος.

Νερό: Υπάρχουν βρύσες λίγο πάνω από την πλατεία του Μετσόβου.

Προμήθειες: Το Μέτσοβο έχει φούρνο, μανάβικο και παντοπωλείο.

Αποποίηση ευθυνών

Καμία εγγύηση δεν δίνεται για την εγκυρότητα ή την ακρίβεια των πληροφοριών σε αυτή τη σελίδα. Οτιδήποτε σας συμβεί αξιοποιώντας μέρος ή το σύνολο των πληροφοριών αυτών είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Στείλε το σχόλιό σου

Σε αυτό το δημοσίευμα συνέβαλαν: Δημήτρης Κούκης, Δημήτρης Μανάργιας